21 Nisan 2012 Cumartesi

Yaz Aylarında Tavuk Etli Köpek Maması Zararlı mıdır?


            Bunun için öncelikle köpek mamalarının içerik ve markalarını iyi bilmek ya da bilen bir veteriner hekim uzmandan yardım almak gerekir. Burada köpeğiniz için kullanacağınız mama markasının kalitesi oldukça önemlidir. Çünkü burada asıl önemli olan köpeğinizin tavuk etli köpek maması yiyip yememesi değildir, mamanın tavuğun hangi parçasından yapıldığıdır. 

            Köpek maması paketlerini okuduğunuz zaman bazılarında "tavuk unu" gibi açıklamalar görürsünüz. İşte bu tamlama bizim bu cevabımız için kilit noktasıdır. Çünkü tavuk unu tanımı mamanın içeriğini saklamaktadır. Tavuk unu, kaliteli köpek mamalarında tavuk etinden imal edilirken daha kalitesiz mamaları tavuk kemiği, tavuk gagası ya da tavuk sakatatından un haline dönüştürülmektedir. İşte bu içeriğe sahip tavuk etli köpek mamalarının fiyatı daha ucuz olacaktır. Bu durumda tanınmış kaliteli (Hills, PROPLAN, ROYAL CANİN, EUKANUBA gibi) köpek maması markalarının tavuk etli mamalarında deri hastalıkları görmeniz mümkün değildir. Fakat kalitesiz köpek mamaları köpeğinizde ekzamaya sebep olabilir. 
              Bu durumda başka bir soru aklımıza gelebilir. Şöyle düşünebilirsiniz: "Madem köpeğimizi gerçek tavuk eti hasta etmiyor ben o zaman kasaptan aldığım tavuk etiyle köpeğimi besleyebilirim.." Fakat durum tam olarak öyle değil. Bu durumda da tek yönlü beslemeye gireceği için bir çok mineral, karbonhidrat ve vitaminden köpeğinizi mahrum etmiş olursunuz. Bu da köpeğinizde başka türlü hastalıklara sebep olacaktır. Eğer veteriner hekiminizin verdiği rasyonu yemek olarak uygularsanız o olabilir. Mesela uygun oranda sebze uygun oranda tavuk eti ve vitamini karıştırabilirsiniz. Fakat bu rasyonun pekte ekonomik olmayacağı açıktır ki birebir doğru rasyonu uygulamakta epey zor olabilir.
             Sonuç olarak yaz aylarında köpeklerinizin karşılaştıkları bazı deri hastalıklarını; aşırı sıcaklara, bakımsız deri ve tüylere, aşırı nem oranlarına ve kalitesiz köpek mamalarına bağlamak hiçte yanlış olmayacaktır.
Uğur Bazan                                                                                                                                   Veteriner Hekim

1 yorum:

  1. bu aralar temiz mama üzerinden mama alıyor peder bey, gerçekten kalitesi iyi gibi, iştahla yiyorum, tadı çok güzel ve sindirimde de bir sıkıntı yaşamadım. Ben mocha, 2 bucuk yaşında bir golden'ım. Günlük hayatımı blog'umdan takip edebilirsiniz.

    YanıtlaSil